I E T S    O V E R   K A R A B A G H H   P A A R D E N

van Verena Scholian, voorzitter "IG Karabagh"

In het immens grote gebied, dat vroeger de Sovjet Unie heette, bestaan veel paardenrassen. Na het vallen van het IJzeren Gordijn is over al die onbekende rassen meer bekend geworden en steeds vaker worden vertegenwoordigers van deze rassen naar West-Europa, misschien ook naar Nederland, gehaald. Een van die nieuwe rassen is de Karabagh. Deze paardjes komen uit het berggebied Karabagh in Azerbeidzjan. Het zijn paardjes, met een stokmaat tussen 145 en 155 cm, met exotische uitstraling. De Karabagh is compact gebouwd, sterk en gespierd en heeft een ronde hals en korte rug. Het beenwerk is hard en droog. De kleur is opvallend - de paardjes zijn vos of bruin met een gouden glans. De Karabagh is een temperamentvol paardje. In het gebied van afkomst worden ze voornamelijk gebruikt als zadelpaard. Maar ook bij diverse balspelen te paard en rennen worden ze ingezet. Het Karabaghpaard is voor de Aziatische rassen, wat het Engelsche volbloed is voor de Europeesche.

De goud-vaalkleurige hengst Zaman met zwaarte manen en staart, door de regiering der Sovjet-Unie in 1956 (Chroestjow en Bulganin) aangebooden aan H. M. koningin Elizabeth II, is een zuiver gefokte Karabagh-hengst. Deze paarden komen van de staats-stoeterij in de republiek Azerbeidsjan, waar zij hoofdzakelijk gefokt worden voor de rennen. Juanita Casey, de vermaarde zigeunerin-schrijfster, die een zebra wist af te richten, en met hem dwars London reed. Juanita werd uitgenodigd om Hare Majesteit´s "wilde" hengst "Zaman" onder haar beschavende hoede te nemen. en hem om te toveren tot een braaf volgzaam paard. Twee maanden later kon een kind met hem lezen en schrijven.

Bij het Hessische Ponyzuchtverband (Duitsland) en bij de Zuchtverband für Deutsche Pferde werd de Karabagh hengst Inturist goedgekeurd en een vereniging voor liefhebbers van de Karabagh en andere Russische paardenrassen werd opgericht.

Ik ben de voorzitter van een Vereniging van Karabagh en Euro-Aziatische Paardenrassen in Duitsland.

Via Dhr. Den Hartog ( Kossack Stud / Zuid-Beemster) kreeg ik te horen dat in het verleden (1980-1990) Russische paarden in Nederland verkocht werden, mogelijkerwijs als rijpony´s, onder andere ook Karabagh paarden.

Ikzelf en met mij een tiental andere eigenaren willen het Karabagh ras in Europa voortzetten, maar aangezien onze dieren al vrij

oud ( 14-20 jaar ) zijn en er een Europees importverbod van kracht is, worden onze kansen beperkt.

Het is echter nog niet te laat. Er zijn in totaal nog ongeveer 30 Karabagh paarden in West-Europa. Bij deze willen wij dan ook Nederlandse eigenaren verzoeken om met ons contact op te nemen.v@karabagh.info

Beschrijving van het ras Karabagh

Land:

Azerbaijan

Stokmaat:

 

1.42- 1,54 m

GESCHIEDENIS

 

Deze paarden zijn ware berggeiten. Ze komen oorspronkelijk uit het Karabagh (zuid-west Kaukasus) gebergte van Azerbeidzjan. Het ras is al meer dan 1500 jaar bekend. Waarschijnlijk is het ras tot stand gekomen door kruisingen van Toerkmeense, Arabische, Turk- en Perzische paarden. De Karabagh heeft veel invloed uitgeoefend op andere Russische rassen. Tijdens de 18e eeuw was de Karabagh een bekend Russisch ras. Het gaat echter niet goed met het ras. Er zijn nog maar enkele paarden over.

RASOMSCHRIJVING

 

De Karabagh heeft een fijn hoofd met een breed voorhoofd. De ogen zijn groot en de oren lopen uit tot punten. De hals is sterk en goed gebouwd. De schoft is hoog en het lichaam is sterk en massief. De benen zijn fijn en hard. De stokmaat van deze paarden is gemiddeld 1,48.

BIJZONDERHEDEN TYPEN

 

De paarden worden voornamelijk gebruikt als rijpaard. Ze zijn heel energiek, taai, actief en kalm.

BIJZONDERHEDEN GANGEN

 

De gangen zijn ruim en heel comfortabel voor de ruiter. Sommige Paarden kunnen pasgang en tölt.

BIJZONDERHEDEN KLEUR

 

De kleuren die voorkomen zijn vaal, vos en lichtbruin. Meestal heeft de vacht een goudglans. Heel af en toe zijn deze paarden schimmel.

Kleuren:

 

Goud
Vaal (vos en bruin)
Vos
Bruin
zie: bijzonderheden
 

Typen:

 

zie: bijzonderheden
Rijpaard
volbloed
 

Gangen:

 

Galop
Draf
Stap

Tolt
zie: bijzonderheden